Γιατί είναι σημαντική η ποιοτική και σωστή τοποθέτηση κουφωμάτων

Η επιλογή ενός ποιοτικού κουφώματος αλουμινίου ή PVC είναι το πρώτο βήμα για να αναβαθμιστεί ο χώρος μας, αλλά δεν είναι το μόνο. H σωστή τοποθέτηση του κουφώματος που επιλέξαμε θα ολοκληρώσει αποτελεσματικά τη διαδικασία μας ώστε να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή να μονώσουμε και να προστατεύσουμε τον χώρο μας.

H ποιότητα τοποθέτησης είναι άμεσα εξαρτώμενη από την κατάρτιση και τις γνώσεις του επαγγελματία που θα την αναλάβει. Μία λανθασμένη τοποθέτηση μπορεί να αποβεί μοιραία, και σημαίνει λάθος εκτίμηση των παραμέτρων τόσο του κτιρίου όσο και του κουφωματος.

Εμείς στην ITEK εξασφαλίζουμε άριστη τοποθέτηση κουφώματος σε συνεργασία με την τοιχοποιία και επιλογή κατάλληλων υλικών στερέωσης, μόνωσης και στεγάνωσης.

Για ποιον λόγο όμως η σωστή τοποθέτηση είναι δύσκολη και χρειάζεται εξειδίκευση;

Φυσικά επειδή το κούφωμά μας δέχεται μεγάλες πιέσεις, και η σωστή τοποθέτησή του πρέπει να μας εξασφαλίσει την μέγιστη αντοχή του σε αυτές τις πιέσεις.

  • Εξωγενείς πιέσεις (καιρικά φαινόμενα, θόρυβος, μεταβολές θερμοκρασίας, απόπειρα διάρρηξης κ.λπ.)
  • Κινήσεις κτιρίου (εκείνες που ασκούνται από το ίδιο το βάρος του κτιρίου)
  • Εσωτερικές πιέσεις (εσωτερική θερμοκρασία, εξαερισμός, κινήσεις που αφορούν σε ανθρώπινο παράγοντα για παράδειγμα η δυναμική φόρτιση)

 

Τι πρέπει να χαρακτηρίζει την κάθε τοποθέτηση; Κάθε τοποθέτηση πρέπει να παρέχει: αντοχή στην ανεμοπίεση, υδατοσταγανότητα και την ασφάλεια του εσωτερικού χώρου μας. Έτσι εξασφαλίζεται αποτελεσματική αντίσταση και προστασία από κάθε εξωτερικό παράγοντα.

Πώς διασφαλίζουμε τη σωστή τοποθέτηση;

  • Με τη σωστή μεταφορά κουφώματος και προεργασία μας στον χώρο τοποθέτησης. Η μεταφορά των κουφωμάτων γίνεται με καταλληλα προστατευτικά υλικά ανά κούφωμα και δεμένα με τρόπο ασφαλή.
  • Η εναπόθεση και η πιθανή προσωρινή αποθήκευση των κουφωμάτων πρέπει να γίνει επίσης με ασφαλή τρόπο, προστατεύοντας τόσο το κούφωμα όσο και τους παρευρισκόμενους στον χώρο.

Πριν αρχίσουμε την τοποθέτηση προχωράμε σε:

  • Έλεγχο απαιτούμενων υλικών για την τοποθέτηση.
  • Έλεγχο μέτρων κουφώματος σε σχέση με την τοιχοποιία (απαιτούμενα κενά)
  • Καθαρισμό περιμετρικά του λαμπά από υπολείμματα υλικών.

Υπολογίζοντας τις ανοχές στην τοποθέτηση

Η διαφορά της θερμοκρασίας και οι μετακινήσεις των δομικών στοιχείων του κτιρίου, απαιτούν συγκεκριμένες ανοχές μεταξύ του κουφώματος και της τοιχοποιίας. Αυτό σημαίνει ότι το κούφωμά μας πρέπει να τοποθετηθεί υπολογίζοντας τις πιθανές συστολές ή/και διαστολές τις τοιχοποιίας.

Με σωστό αλφάδιασμα και τακάρισμα του κουφώματος

Το τακάρισμα του κουφώματος στην τοιχοποιία κατά την διαδικασία του αλφαδιάσματος ακολουθεί τη μεταφορά των κινητών και ιδίων φορτίων στην τοιχοποιία σε σημεία που μπορεί να απορροφήσει το φορτίο, μέσω της κάσας χωρίς να παραμορφώνεται η κάσσα. Συνεπώς είτε μιλάμε για ανοιγόμενα, συρόμενα ή κουφώματα-φυσούνα, το σωστό τακάρισμα θα μας εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του κουφώματός μας και τη μεταφορά του βάρους του.

Με την προσεκτική στερέωση του κουφώματος

Η στερέωση του κουφώματος έχει δύο περιπτώσεις:

  • Στερέωση του κουφώματος απευθείας στην τοιχοποιία
  • Στερέωση στην ψευτόκασσα

Και στις δύο περιπτώσεις, ο στόχος είναι το κούφωμα να στερεωθεί σωστά και να μεταφέρει σωστά τα φορτία σε σχέση με το σταθερό σημείο της τοιχοποιίας ή της ψευτόκασσας.

Με την αποτελεσματική μόνωση και στεγάνωση του κουφώματος

Η ελλιπής ή κακή μόνωση & στεγάνωση περιμετρικά της κάσας, δημιουργεί θερμογέφυρα με συνέπεια την συγκέντρωση ατμών που έχουν ως αποτέλεσμα τη γνωστή σε όλους μούχλα. Έτσι δουλεύουμε σε μόνωση τριών επιπέδων, στο εσωτερικό, εξωτερικό και στον άξονα του κουφώματος με άριστης ποιότητας στεγανωτικά κατάλληλα υλικά οπως μαστίχη, αφρός πολυουρεθάνης και ακρυλικός στόκος.

Επίδειξη καλής λειτουργίας

Κατά την παράδοση σας επιδεικνύουμε την ορθή χρήση των μηχανισμών όσο και τον σωστό τρόπο για καθάρισμα και συντήρηση των νεών κουφωματων, με στόχο μας να τα κρατήσετε για μία ζωή!